Kako nas pametni dom obvaruje pred virusi?

Pametni dom, pametna hiša ali celo smart home so izrazi, s katerimi se v zadnjem času zelo pogosto srečujemo. Različne naprave za pametni dom so namreč vse bolj popularne, zato so tudi različni sistemi avtomatizacije doma vse bolj razširjeni.

Dejstvo je, da zaradi pametnega doma postane naše življenje udobnejše, varčnejše in varnejše, vse bolj pa nas lahko obvaruje tudi pred različnimi virusi. V obdobju, ko je na pohodu okužba s koronavirusom, se ljudje vse pogosteje sprašujejo, kako nam lahko pametni dom v takšnih situacijah dodatno koristi.

Pametni termostati

Osnovni element vsakega pametnega doma so pametni termostati, ki pa ne omogočajo zgolj udobnega in varčnega ogrevanja, ampak ima lahko tudi druge prednosti. Avtomatizacija ogrevanja omogoča enostavno nadzorovanje temperature in prilagajanje vlažnosti v domu, zato je to odličen način preprečevanja različnih virusov.

Študije kažejo, da lahko premajhna vlažnost znatno prispeva k širjenju virusov. Zato strokovnjaki priporočajo, da naj za največji učinek pametni dom vzdržuje vlažnost med 40 % in 60 %. To je še toliko bolj pomembno v spomladanskem in jesenskem obdobju, ko so temperaturna nihanja nekoliko večja.

Pametne žarnice in pametna stikala

Stikala za luči so med tistimi površinami, ki se jih v vašem domu preko celega dne najpogosteje dotikate. Pametna stikala za luči in dodatni senzorji gibanja, ki jih ima danes že skorajda vsak pametni dom, na zelo preprost način nadzorujejo svetlobo v vaših prostorih. Luči se samodejno prižgejo, ko stopite v prostor, in ugasnejo, ko ni nobene potrebe po dodatni svetlobi. Zato vam ni potrebno skrbeti, da bi z njihovim dotikanjem širili viruse, hkrati pa vam pametni dom prihrani tudi veliko energije.

Pametne ključavnice za vrata

Nekatere pametne ključavnice vam omogočajo, da v vaš pametni dom vstopate brez dotikanja kljuk, zgolj s pomočjo svojega pametnega telefona, RFID ključkov ali pa celo s pomočjo glasovnega upravljanja.

V primeru obiskov ali pa poštnih pošiljk so pametne ključavnice še toliko bolj koristne. Te vam omogočajo odklepanje na daljavo, ne da bi pri tem sploh prišli v stik z obiskovalcem, s tem pa bistveno zmanjšate izmenjavo različnih mikrobov.

Pametni video domofoni

Podobno kot pametna ključavnica na vratih, je tudi pametni domofon lahko odličen način za zmanjšanje prenosa različnih virusov. Ta vam omogoča, da je vaš pametni dom bolj varen tako pred obiskovalci kot tudi pred virusi.

S pomočjo pametnega domofona boste vedno seznanjeni z dogajanjem pred vašimi vrati, hkrati pa boste lahko brez težav komunicirali z vsemi svojimi obiskovalci, ne da bi z njimi stopili v neposreden stik. Tovrstne pametne naprave vam danes omogočajo upravljanje tudi s pomočjo pametnega telefona, zato lahko komunicirate z osebo pred vrati tudi, ko vas ni doma.

Upravljanje na daljavo zmanjšuje možnost prenosa različnih virusov

Boj proti različnim virusom se običajno začne doma, v posameznem gospodinjstvu. V ta namen bi se morali vsi truditi k ohranjanju čim bolj čistega in svežega zraka v zaprtih prostorih in ob tem upoštevati vsa priporočila in higienske ukrepe.

Mnogi so mnenja, da je lahko pametni dom s tega vidika varnejši. Če izpostavimo le glasovni nadzor in pa upravljanje pametnih naprav na daljavo, lahko ugotovimo, da se s tem izognemo številnim površinam doma, ki se jih sicer pogosto dotikamo. Ne glede na to, ali gre za različne daljinske upravljalnike, stikala za luči, termostate ali pa kljuke na vratih, s tem bistveno zmanjšamo možnost prenosa okužbe z različnimi virusi.

Če menite, da je tudi za vas napočil skrajni čas, da se bolj konstruktivno spopadete z virusi, ne odlašajte in se odločite za pametni dom, s katerim boste zagotovo izbrali najboljšo rešitev.

Prijava

Ste pripravljeni da začnemo?

Naši strokovnjaki za pametno hišo so se pripravljeni lotiti vašega projekta. Kliknite spodnji gumb in rezervirajte termin v razstavnem salonu.

Rezervirajte termin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja