5 nasvetov za zdravo spanje

Sodobni svet s številnimi pametnimi dosežki ni več optimalen za naše telo in potrebo po spanju. Zavestno se moramo odločiti, da izločimo čim več dejavnikov, ki potencialno kradejo naš spanec. V pametni dom je prijetno zasnovati takšen prostor, v katerem se lahko sprostimo, se počutimo varne, se v njem po dolgem dnevu spočijemo, odklopimo misli in se napolnimo z energijo, da bomo kos novim izzivom.

Za dober spanec potrebujemo pravo okolje, razen če smo izjemno utrujeni. Spalnica sicer ni edini prostor, v katerem dobro spimo, vsekakor pa je eden od ključnih. Če si želimo, da bo imel pametni dom spalnico, v kateri se bomo počutili varno in sproščeno, potem moramo v njej zagotoviti pravo spalno okolje in izključiti vse moteče dejavnike.

In kaj še lahko storimo za zdrav in trden spanec? Tukaj je nekaj nasvetov, s katerimi boste zagotovo bolje spali.

1. Naredite spalni prostor hladen, temen in tih.

Številna podjetja želijo pametni dom tako avtomatizirati, da si mirno in udobno spalno okolje lahko pričaramo v trenutku. Takšen sistem avtomatizacije doma ima podjetje Bticino z MyHome_UP, ki omogoča široko izbiro ukazov za nadzor pametnega sistema v hiši. S pomočjo digitalnih ukazov, zaslona na dotik, glasovnih ukazov in pametnega telefona si v svojih spalnih prostorih pametnega doma hitro in enostavno pričarate udobnost in varnost.

V pametni dom lahko vnesete scenarije za vsako sobo posebej, tudi spalnico. Naj vam pri tem pomagajo pametna stikala in naprave, s katerimi si v spalnem okolju ustvarite takšne pogoje, ki so za spanje najugodnejši in zdravi. Poleg udobne vzmetnice na boljši spanec zagotovo vplivata svež zrak in ustrezna temperatura.

Pametni dom naj ima spalnico hladnejšo od ostalih bivalnih prostorov. Sistem za regulacijo temperature lahko nastavljate v vsakem prostoru posebej, za vsak del dneva posebej. Poleg ogrevanja in ohlajanja prostorov nam avtomatizacija za pametni dom omogoča tudi redno prezračenost spalnice, saj je svež zrak ključ do zdravja in prijetnejšega spanca.

2. Zatemnite spalnico za globok in osvežilen spanec.

Človeško telo ima v svoji naravi, da se prilagaja na svetlobo in temo. Ko se prične temniti, se telo umirja in postajamo vse bolj zaspani, medtem ko nas jutranje sonce povsem prebudi. Pametni dom nam je tu z avtomatizacijo doma lahko v veliko pomoč, saj si s pomočjo rolet in žaluzij, lahko v spalnici pričaramo popolno temo ali jutranjo svetlobo ob točno določeni uri.

3. Spalnico zračite v vseh letnih časih

Vsi se zavedamo, da je kakovost zraka v pametni hiši odvisna od učinkovitega prezračevanja. Pametni dom pozimi avtomatično poveča ogrevanje, s tem pa povzroči v prostorih bolj suh zrak, kar slabo vpliva na našo kožo, nos, oči in kvaliteten spanec. Da bi se izognili tej situaciji, si s pomočjo pametnega prezračevanja in vlažilcev ustvarimo zdravo klimo v svoji sobi. Pametni dom bo tako uravnaval raven relativne vlažnosti prostora, v katerem bo zrak prijeten in ugoden za naše zdravje in dobro počutje.

Za kakovost zraka ni potrebno skrbeti samo pozimi, ampak vse leto. V poletnem času je to pomembno predvsem zaradi številnih delcev v ozračju, ki povzročajo alergije. Naj nam naprave za čistejši zrak očistijo pametni dom in odstranijo nečistoče, pline in prašne delce.

4. Zmanjšajte hrup 

Sistem avtomatizacije za pametni dom ponuja uporabo najrazličnejših pametnih naprav in pripomočkov za udobnejše bivanje in vsakodnevno delo. A glasba in ostali povzročitelji hrupa so v spalnici lahko izredno moteči, še posebno za tiste, ki imajo rahel spanec. Pogosto nas hrup moti med spanjem ali zaradi njega ne moremo zaspati, zato naj ima pametni dom sobo s popolno tišino.

5. V spalnici ne imejte elektronskih naprav

Televizija in vse druge pametne elektronske naprave oddajajo modro svetlobo. Ta našemu telesu sporoča, da moramo ostati budni in zaradi tega moti našo notranjo uro in poslabša kvaliteto spanca. Zato pametni dom s pametnimi napravami opremite v drugih prostorih. Če bomo pred spanjem prebirali novice na računalniku, brali elektronsko pošto, bo to imelo negativen vpliv in posledično temu slab spanec.

Na spanec vpliva še veliko drugih dejavnikov, ki so med seboj močno povezani in s pametnim ravnanjem lahko odločno vplivajo na kvaliteten spanec. Ker vam pametni dom s svojo amortizacijo lahko olajša življenje in izboljša spanec, izkoristite priložnost in svoje skrbi rešite s pomočjo pametnih naprav. Obvladujte stres s pritiskom na pametno stikalo, si v pametni telefon vnesite redni cikel spanja, pred spanjem pa izogibajte težkim in večjim obrokom ter alkoholnim pijačam.

Prijava

Ste pripravljeni da začnemo?

Naši strokovnjaki za pametno hišo so se pripravljeni lotiti vašega projekta. Kliknite spodnji gumb in rezervirajte termin v razstavnem salonu.

Rezervirajte termin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja