5 prednosti nadzora svežega zraka v pametnem domu

Dejstvo je, da pametni dom izboljša bivalno okolje lastnikov in vseh uporabnikov, ki v njem bivajo. Zato so nam danes na voljo številne pametne rešitve, ki bistveno prispevajo k višji kvaliteti bivalnih pogojev z različnih vidikov.

Na ugodno počutje v bivalnem prostoru tako vpliva več dejavnikov, kot je na primer gibanje zraka, osvetljenost, hrup in še marsikaj drugega. Redno prezračevanje in neprestan dovod svežega zraka je proces, ki mora potekati stalno, za uporabnika nemoteče in energijsko učinkovito.

Z vidika kakovosti zraka je popolnoma vseeno, kakšen način prezračevanja ima pametni dom, bistveno je, da je učinkovito. V splošnem velja, da so naši prostori premalo prezračevani, kar se hitro pozna na izdatnejši površinski kondenzaciji ali celo pojavu plesni.

V izogib temu ima natančen nadzor svežega zraka kar nekaj prednosti, pa si poglejmo, katere.

1. Doseganje optimalne temperature v vseh bivalnih prostorih

Nadzor svežega zraka nam omogoča, da v bivalnih prostorih dosežemo tudi optimalno temperaturo. S tem, ko nadziramo svež zrak, na nek način nadziramo tudi temperaturo. Pametni dom nam je s svojimi pametnimi rešitvami lahko v veliko pomoč, saj lahko nadziramo temperaturo glede na želje uporabnikov, njihove navade, tloris doma, izpostavljenost soncu, lokalno vreme in še marsikaj drugega.

2. Doseganje optimalne vlažnosti v pametnem domu

Nadzor nad nivojem vlage je eden od ključnih pogojev, da ima pametni dom optimalno vlažnost. Ta je zelo pomembna, če se želimo na eni strani izogniti povečani kondenzaciji in pojavu plesni, na drugi strani pa pretirano suhemu zraku v prostorih.

Optimalen nivo vlage, ki jo mora imeti pametni dom, je med 40 in 50 %. S poznavanje vrednosti vlage v naših prostorih lahko primerno in še pravočasno odreagiramo. V današnji sodobni gradnji, ko je zrakotesnost stavb izjemno velika, je to še toliko pomembneje, saj je običajno potrebno poskrbeti še za intenzivnejše prezračevanje.

3. Zanemarljiva količina škodljivih snovi in alergenov

Z nadzorom svežega zraka poskrbimo tudi za manjšo količino škodljivih snovi v naših bivalnih prostorih. Pametni dom z dovodom svežega zraka poskrbi, da zrak kroži, s sodobnimi prezračevalnimi sistemi pa se celo filtrira. Posledica tega je da bo v pametnem domu bistveno manj alergenov, kot so cvetni prah in pršice, v času kurilne sezone pa tudi bistveno manj prašnih delcev, ki nastajajo ob zgorevanju.

V splošnem tako velja, da je pametni dom lahko idealen življenjski prostor za vse alergike, a le če nadzoru svežega zraka posvetimo posebno pozornost.

4. Optimalna količina kisika za ugodno počutje in boljšo koncentracijo

Stalen dovod svežega zraka je nujno potreben, če želimo naš pametni dom oskrbeti z zadostnim deležem kisika, ki je ključnega pomena za boljše počutje in koncentracijo. Za doseganje ustrezne kakovosti zraka je potrebno na stanovalca dovajati 30 m3/h svežega zraka, da zadosti potrebam po kisiku vseh stanovalcev.

Seveda je ob tem potrebno pomisliti tudi na odvajanje porabljenega zraka, kar pomeni, da je celoten proces lahko zelo kompliciran, če k temu ne pristopimo dovolj premišljeno. Stalni nadzor nad svežim zrakom, ki nam ga zagotavlja pametni dom, nam je v veliko pomoč, da lažje dosežemo najboljšo kakovost zraka v našem pametnem domu.

5. Zmanjšanje količine vonjav

Povsem normalno je, da ob vsakodnevnem bivanju v pametnem domu nastajajo tudi različne vonjave, pa naj bo to v kopalnici, shrambi, kuhinji in še kje drugje. Tovrstne vonjave sicer ne ogrožajo našega zdravja, so pa zato lahko neprijetne.

Pametni dom s stalnim nadzorom svežega zraka preprečuje pojav takšnih neprijetnih vonjav in poskrbi, da zrak neprestano kroži. Ob kuhanju, ko so tovrstne vonjave izrazitejše, pa še toliko bol intenzivno.

Dejstvo je, da nam pametni dom ponuja popolno udobje našega bivanja. Pri tem nimamo v mislih zgolj vsega udobja, ki nam ga ponuja z enostavnim upravljanjem, opravljanjem številnih vsakodnevnih opravil, velikih prihrankov, ampak mnogo več.

S številnimi pametnimi rešitvami pametni dom poskrbi, da se količina svežega zraka prilagaja informacijam iz drugih sistemov (senzorji gibanja, temperaturni senzorji, senzorji vlage), kar je sedaj za uporabnika veliko bolj preprosto in brezskrbno. Če se želite o tem prepričati na lastne oči, vas vabimo, da si pri izbranem ponudniku preberete vse o pametnemu domu.

Prijava

Ste pripravljeni da začnemo?

Naši strokovnjaki za pametno hišo so se pripravljeni lotiti vašega projekta. Kliknite spodnji gumb in rezervirajte termin v razstavnem salonu.

Rezervirajte termin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja