Kako izbrati sistem avtomatizacije doma, ki je vreden denarja

Pri načrtovanju novega stanovanja, gradnji hiše, mogoče obnovi stare, se dostikrat zapletemo, ko enostavno ne vemo, kaj bomo v našem domu resnično potrebovali. Verjetno se vam je že zgodilo, da ste kupili kakšen aparat, ki vam je bil sicer v tistem trenutku zelo všeč, a se je izkazalo, da se na njem nabira samo prah. Kako za pametni dom izbrati takšen sistem avtomatizacije, ki bo učinkovit in vreden denarja, je pomembno vprašanje.

V današnjem tehnološko zelo osveščenem svetu je avtomatizacija doma postala nepogrešljiva, saj si sodobna družina pametni dom preprosto ne predstavlja več brez samodejnega nadzora električnih naprav. Sistemi za avtomatizacijo doma z uporabo različnih tehnologij in krmilnikov delujejo tako, da poenostavijo uporabo električnih in elektronskih naprav in hkrati še varčujejo z energijo, kar pomeni tudi prihranek denarja. Prednost avtomatizacije doma ni samo v prihranku električne energije in denarju, ampak tudi v kombinaciji udobja in varnosti.

Udobje, varnost in nadzor so ključnega pomena v vsakem sistemu avtomatizacije doma

Da se odločite za pametni dom, morate vedeti, da to sicer ni osnovna življenjska potreba, a lahko naredi marsikaj namesto klasične električne instalacije, česar ta ne zmore ali naredi z velikimi težavami. Takšne rešitve za pametni dom ponujajo proizvajalci kot so Bticino in Gira KNX in so zasnovane v skladu s standardi in najnovejšimi predpisi. Zagotavljajo tudi varnost računov in podatkov.

V tem primeru vam pametne naprave omogočajo, da se vsi v naprej načrtovani scenariji v smart home uresničijo in zagotovijo najosnovnejše cilje pametnega doma, ki so:

1. Avtomatizacija

Če želite prihraniti in hkrati živeti udobno, je avtomatizacija ključnega pomena za vaš pametni dom. S preprostim sistemom avtomatizacije doma se bo kakovost bivanja in življenja izboljšala, saj boste uživali tudi v stvareh, za katere ste mislili, da sploh ni mogoče. Pametni dom bo tako deloval samodejno. Nastavili si boste lahko tedenski način ogrevanja prostorov, nastavili senčila in luči. S pomočjo senzorjev imeli stalni nadzor nad dogajanjem v vašem domu, zaznali prisotnost človeka tudi, če vas ne bo doma in še mnogo drugih scenarijev.

Pametni dom lahko upravljate preko klasičnih tipk na klasičnih stikalih, z daljinskim upravljalnikom, s pametnim telefonom, z računalnikom, s tablico ali televizijo. Preprosto si naložite aplikacijo za smart home in pametni dom upravljate, kjerkoli in kadarkoli si želite.

2. Udobje

Kako deluje pametni dom, da imamo v vsaki sobi pravo svetlobo in toploto, obarvano še z glasbo? Preprosto. Takšne pametne rešitve omogoča integriran modularni sistem avtomatizacije stanovanj. Ta omogoča, da luči vklopimo le po potrebi ter vsak dan samodejno spušča in dviga rolete. V vsaki sobi lahko poslušate najljubšo glasbo in nadzorujete funkcije s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom.

Kako dobro pametni dom porablja in ohranja energijo, lahko stalno preverjate na pametnem telefonu. S pomočjo posebnega sistema za regulacijo ogrevanja in ohlajanja se sistem vključi le takrat, ko je to potrebno. S tem zelo dobro optimizira porabo energije in ob enem ohranja stroške.

3. Varnost

Če želite, da bo vaš pametni dom varen, sistem avtomatizacije lahko nadzirate od digitalnih ukazov do pametnega telefona, od zaslona na dotik pa vse do glasovnega ukaza. Z integracijo alarmnega sistema in video kamer se boste izognili neželenim vdorom. Vse dogodke v vaši pametni hiši boste nadzorovali tudi z druge lokacije, preverjali zabeležene dogodke v dnevniku ali celo dogajanje v vašem domu spremljali v živo.

Pametne inštalacije vam s pomočjo senzorjev ne zaznajo le gibanje, ampak omogočajo tudi zapiranje in odpiranje oken, zaznajo pa tudi prisotnost dima. Ob vdoru v pametni dom boste takoj obveščeni na svoj pametni telefon in lahko nemudoma ukrepali.

4. Nadzor porabe in moči

Pametni dom z avtomatiziranim sistemom predstavlja za vas idealno rešitev za nadzor pametne porabe energije v hiši. Prav tako vam sistem za nadzor obremenitve upravlja največjo porabljeno moč in hkrati omogoča samodejni odklop manj pomembnih naprav. To v primeru preobremenitve prepreči tudi izpad električne energije.

Ko je govora o energetski sanaciji oziroma optimizaciji stroškov porabe električne energije in čim manjšem ogljičnem odtisu, imajo ključni pomen pametne rešitve s pregledi po sobah, nadstropjih in posameznih porabnikih.

Ponudbe pametnih rešitev se na trgu gibljejo od zelo poceni pa vse do višjega cenovnega razreda. Katero rešitev za pametni dom boste izbrali, pa je odvisno predvsem od debeline vaše denarnice, pri čemer ne pozabite na dejstvo, da mora sistem avtomatizacije zadovoljiti predvsem vse vaše potrebe in želje, hkrati pa zadovoljiti najosnovnejšim ciljem pametnega doma.

Prijava

Ste pripravljeni da začnemo?

Naši strokovnjaki za pametno hišo so se pripravljeni lotiti vašega projekta. Kliknite spodnji gumb in rezervirajte termin v razstavnem salonu.

Rezervirajte termin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja