Pametne inštalacije nekoč in danes

Tehnologija na vseh področjih našega življenja se neprestano spreminja in razvija, vse z namenom, da nam življenje še bolj poenostavi oziroma olajša. In nič drugače ni v primeru, ko govorimo o pametnih inštalacijah. Pametne inštalacije so na našem trgu že nekaj let, vendar pa so se sprva izkazale za zelo okorne, neuporabne in nezanesljive. Danes je situacija povsem drugačna, saj nam pametne inštalacije nudijo izredno napredne rešitve, ki lahko popolnoma spremenijo naš dom in naše življenje.

Zastarane pametne inštalacije prinesle nezadovoljstvo uporabnikov

Podobno kot danes je bil osnovni namen pametnih inštalacij tudi v preteklosti popolnoma enak: z naprednimi rešitvami uporabniku omogočiti večjo varnost, udobje in varčevanje z energijo. Vendar pa kot za vsako drugo napredno rešitev, ki je še v povojih, so se tudi pametne inštalacije sprva izkazale za manj uporabne, kot pa se je to sprva sploh predvidevalo.

Zaradi kompliciranega upravljanja, zakasnitve v delovanju in večkratnih izpadih sistema brez razloga so pametne inštalacije uporabnike pogosto spravljale v nezadovoljstvo. V celotnem sistemu pametnih inštalacij je prihajalo do številnih napak v delovanju, ki pa so bile tudi posledica nepravilne namestitve celotnega sistema pametnih inštalacij. Vse te malenkosti, ki pa so se neprestano kopičile, so uporabnike spravljale v obup.

Tudi naše stranke so imele takšne težave…

Iz oklepa zastarane pametne inštalacije smo rešili stranko na Ledarski cesti v Ljubljani. Preberite si članek o njeni vgradnji: Klik – Referenca

Ponudba pametnih inštalacij je bila v preteklosti zelo okrnjena

Da pa je bila celotna situacija še bolj zakomplicirana, so to uporabniki zelo kmalu spoznali, ko so želeli odpraviti napake. Velikokrat se je izkazalo, da je proizvajalec pametnih inštalacij opustil proizvodnjo sistema, zato pogosto rezervnih elementov sploh ni bilo mogoče dobiti, ker jih enostavno ni bilo na zalogi. Zaradi pomanjkanja inštalaterjev, ki bi dobro poznali sistem pametnih inštalacij, pa je bilo le tega, za servis na domu, zelo težko dobiti.

Izkazalo se je, da je bila izbira ponudnikov in proizvajalcev pametnih inštalacij v preteklosti zelo okrnjena. Običajno so bili to manjši lokalni proizvajalci, ki so s pomočjo investitorja postavili proizvodnjo sistema, niso pa imeli interesa po njegovi nadgradnji. Zaradi omejene ekipe strokovnjakov in brez vizije o nadgradnji sistema je bil edini izhod, da so se ukinjali določeni elementi pametnih inštalacij, uporabniki pa so postali prepuščeni samemu sebi.

Smart home, ki vas uboga, je danes resničnost

Pametne inštalacije pa so se v tem času, od svojih prvih povojev in vse do danes, bistveno spremenile. Celotni sistemi pametnih inštalacij so postali veliko bolj napredni in izpopolnjeni, kadar koli pa dopuščajo tudi nadgradnjo celotnega sistema. To pa je tudi posledica vse večjega števila ponudnikov in proizvajalcev brezžičnih in žičnih pametnih inštalacij, ki neprestano stremijo k tehnično bolj dovršenim rešitvam, ki jih danes ponuja pametni dom.

Kaj vam sistemi pametnih inštalacij nudijo danes?

 • Za vsakega uporabnika je pomemben podatek, da lahko danes dobite pametni dom za zelo ugodno ceno, če le malce bolje raziščete trenutni trg pametnih inštalacij.
 • Sistem pametnih inštalacij, kot so MyHome, Gira KNX so žični sistemi, ki pa ne potrebuje večjih gradbenih posegov, saj se inštalacije napelje na obstoječe UTP kable, vsa potrebna stikala pa se lahko vgradijo v že obstoječa stikala v vašem domu.
 • Današnji sistemi pametnih inštalacij vam omogočajo številne različne možnosti povezljivosti z Alexo, TV aparati, brezžično zunanjo kamero, vremensko postajo, brezžičnimi stikali, obstoječim talnim konvekcijskim ogrevanjem, lučmi, senčili in še bi lahko naštevali.
 • S pomočjo enostavne aplikacije boste za upravljanje pametnega doma tako potrebovali le vaš prst. Zgolj s samo enim dotikom boste lahko upravljali vse omenjene sisteme, ki so povezani v vaš pametni dom. Izbirate lahko med upravljanjem preko pametnih naprav, preko vgrajenih stikal v vašem pametnem domu ali pa preko LCD zaslona, ki je sestavni del pametnih inštalacij.
 • Sistem pametnih inštalacij vam omogočajo tudi enostavno konfiguracijo vnaprej določenih scenarijev, kar pomeni, da boste ob odhodu od doma zgolj z enim gumbom vklopili alarm, spustili žaluzije in znižali temperaturo v prostoru.
 • Za razliko od preteklosti vam danes ni potrebno skrbeti glede odzivnosti celotnega sistema, ki danes, pri upravljanju s telefonom, poteka popolnoma brez časovnega zamika.

Izberite pravega ponudnika pametne inštalacije

Podobno, kot niso vsi sistemi pametnih inštalacij enako dobri, je potrebno biti tudi pri izbiri ponudnika in izvajalca pametnih inštalacij za vaš Smart home nekoliko previden. Na trgu je trenutno veliko ponudnikov, ki ponujajo brezžične in žične inštalacije, zato je potrebno pri izbiri upoštevati nekaj kriterijev.

 • Bodite pozorni, da izberete ponudnika sistemov pametnih inštalacij, ki ponuja svetovno znano blagovno znamko. Velika verjetnost v tem primeru je, da ima ponudnik razširjeno mrežo po celem svetu, kar pomeni, da vam bo zagotavljal podporo in rezervne dele za vaš pametni dom še naslednjih nekaj desetletij.
 • Preverite tehnično podporo v Sloveniji in tujini, ki vam omogoča, da lahko elemente pametnih inštalacij kupite v Sloveniji in tudi v drugih državah po svetu. Na ta način vam bo zagotovljena garancija in servis v Sloveniji in tujini.
 • Prepričajte se, da ponudnik zagotavlja vgradnjo sistemov pametnih inštalacij, ki omogočajo nadgradljivost celotnega sistema kadar koli si boste to želeli. Pomembno je, da je sistem enostaven za vgradnjo, po možnosti le z dodatnimi moduli.
 • Prav tako ne pozabite preveriti preteklost in reference različnih ponudnikov pametnih inštalacij. Izbirajte ponudnike s tradicijo, ki ponujajo pametne rešitve na trgu vsaj 10 let. Na ta način boste lažje preverili tudi zadovoljstvo strank, ki že dalj časa uporabljajo pametno hišo.
 • Verjetno veste, da imajo vsi ponudniki že izbrane lastne izvajalce oziroma inštalaterje, ki najbolje poznajo sistem pametnih inštalacij. Pri tem je pomembno, da tudi inštalaterji sistemu zaupajo in ga vgrajujejo z veseljem, saj to pomeni manj zapletov pri sami vgradnji.
 • Izbira renomiranih inštalaterjev je lahko ključnega pomena, saj so za nemoteno delovanje vaše pametne hiše zelo pomembne njegove izkušnje in poznavanje najmanjših podrobnosti glede namestitve, upravljanja in delovanja celotnega sistema inštalacij.
 • Prepričajte se, da vam izbrani ponudnik skupaj z inštalaterjem izdela projektni načrt in vam pripravi konkretno ponudbo za nabavo materiala skupaj z montažo. Cene materiala lahko pri določenih ponudnikih, kot je na primer Comfort-el, tudi preverite, saj so vidne javno na njihovi spletni strani.

V podjetju Comfort-el lahko z obiskom razstavnega salona preverite v živo delovanje pametnih inštalacij.

Prijava

Ste pripravljeni da začnemo?

Naši strokovnjaki za pametno hišo so se pripravljeni lotiti vašega projekta. Kliknite spodnji gumb in rezervirajte termin v razstavnem salonu.

Rezervirajte termin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja