Pazljivo pri nakupu elementov za pametno hišo 

Pametni dom, pametna hiša ali smart home so izrazi, ki so danes izjemno popularni. Zato tudi poplava različnih ponudnikov pametnih inštalacij ni nič presenetljivega. To je dodatni razlog več, da je potrebno biti pri nakupu elementov za pametno hišo še toliko bolj pazljiv.

Seveda bi se lahko kadarkoli odločili za najcenejšega ali pa nekega nepreverjenega kitajskega proizvajalca pametnih inštalacij. Toda, ali ste kdaj pomislili, kaj bo vaš pametni dom s tem izgubil in ne pridobil?

Dejstvo je, da ima takšna odločitev lahko številne negativne posledice. Izognete se jim lahko tako, da še pred nakupom temeljito pretehtate naslednje dejavnike.

Kakšno ceno ste pripravljeni plačati?

Elementi za pametno hišo so korak pred običajnimi napravami tako z vidika funkcionalnosti kot tudi cene. Zato si je potrebno že v začetku določiti finančni okvir, znotraj katerega boste poskrbeli za avtomatizacijo vašega doma.

Ker pa nam pametni dom ponuja neskončne možnosti prilagodljivosti, je cena lahko zelo različna. Razveseljivo pa je, da lahko danes pametno avtomatizacijo dobite že za zelo sprejemljivo ceno in si jo prilagodite svojim finančnim zmožnostim in potrebam. Zavedajte se, da se kupovanje najcenejših izdelkov nepreverjenih blagovnih znamk nikoli ni splačalo, zato se jim izogibajte.

Izberite preverjeno blagovno znamko s tradicijo

Ponudba pametnih naprav različnih blagovnih znamk je danes izjemno pestra. Na trgu se vedno znova pojavljajo novi proizvajalci tovrstnih sistemov, a ni vedno nujno, da so tudi kakovostni. Glede na to da je investicija v pametni dom dolgoročna, vam priporočamo izbiro blagovne znamke s tradicijo, kot so na primer Bticino, Gira KNX, ki jih vgrajujemo v podjetju Comfort-el.

Pri izbiri elementov za pametni dom pa ni pomembna samo kakovost, ampak tudi servisna in tehnična podpora v primeru okvare ali motenega delovanja. Prednost blagovnih znamk z dolgoletno tradicijo je tudi v tem, da so do danes svojo servisno mrežo razširile do te mere, da so vam rezervni deli na voljo v čim krajših rokih.

Način vgradnje elementov za pametni dom 

Ko je govora o pametnemu domu velja, da ni pravilnega ali napačnega pristopa. Vse je odvisno od tega, kaj želite doseči. Zato je pred izbiro elementov potrebno razmisliti tudi o zahtevnosti gradbenega posega in se odločiti o načinu vgradnje.

Žična povezava vam s tega vidika nudi zanesljivejše delovanje in odzivnost brez časovnega zamika. Sodobne elemente za pametni dom pa je danes mogoče napeljati tudi po že obstoječih UTP kablih, zato je njihova namestitev zelo preprosta. Če se odločite za sistem pametnih inštalacij, ki deluje preko centralne enote, je upravljanje še toliko lažje in za vse začetnike zagotovo najboljša možnost.

Preverite združljivost z drugimi napravami in nadgradljivost sistema 

Pametna hiša vam z izbranimi elementi lahko ponuja različno stopnjo avtomatizacije. Zato pred končno odločitvijo dobro razmislite, kaj potrebujete. Ali res potrebujete pametni senzor gibanja, pametna stikala v vseh bivalnih prostorih in še marsikaj drugega?

Kakovostni elementi za pametni dom se odlikujejo ravno po tem, da lahko stopnjo avtomatizacije določite sami. Dodatna prednost pa je, da jih lahko v prihodnosti kadarkoli nadgradite s tistimi elementi, za katere ste ugotovili, da jih potrebujete. Seveda je pri tem največji omejitveni dejavnik združljivost z napravami drugih proizvajalcev, zato je potrebno pred izbiro vedno preveriti tudi to možnost.

Pri izbiri elementov za pametni dom pa ne pozabite preveriti tudi povezljivosti sistema z drugimi napravami. Ker je glavni cilj pametnega doma v tem, da postane vaš najboljši asistent, potem izbirajte takšne elemente, ki vam nudijo povezljivost z Alexo, televizijo, brezžičnimi kamerami, vremensko postajo in še marsičem drugim.

Pametna hiša naj vam olajša življenje

Pri izbiri primernih elementov za pametni dom se boste zagotovo znašli tudi v skušnjavi, da bi kupili najbolj sofisticiran sistem pametnih inštalacij, ki je opremljen z marsičem, česar ne potrebujete. Običajno so tovrstni sistemi tudi bolj zapleteni.

Ko se odločate za pametni dom, je pomembno, da vam ta poenostavi vaše življenje in ne, da vam ga še bolj zakomplicira. Zato izberite takšne elemente za pametno hišo, ki so enostavni za upravljanje – po možnosti zgolj z eno aplikacijo na pametnem telefonu, in lahko za konfiguracijo različnih scenarijev poskrbite kar sami.

Poskrbite za ustrezno varnost pametnega doma

Pri izbiri elementov za pametni dom je treba poleg funkcionalnosti razmisliti tudi o zasebnosti in varnosti. Zato ni odveč prebrati pravilnik o zasebnosti in preveriti, kako pametne naprave uporabljajo in shranjujejo vaše podatke. Zato vam priporočamo, da s tega vidika izbirate izključno naprave tistih ponudnikov, ki vam ponujajo maksimalno zaščito pred zlorabo vaših osebnih podatkov s strani hekerjev.

Vsekakor lahko trdimo, da nam elementi za pametno hišo močno olajšajo naše življenje in hkrati prihranijo veliko časa in denarja. A pri njihovi izbiri previdnost nikoli ni odveč, saj nam bodo le kakovostne in pravilno izbrane naprave za pametni dom dobro služile. Če si želite kakovosti, dolge življenjske dobe in celovite storitve, potem obiščite spletno stran ponudnika pametnih naprav Comfort-el.

Prijava

Ste pripravljeni da začnemo?

Naši strokovnjaki za pametno hišo so se pripravljeni lotiti vašega projekta. Kliknite spodnji gumb in rezervirajte termin v razstavnem salonu.

Rezervirajte termin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja