Ustrezna svetloba v pametnem domu

Svetloba in njena nastavitev

V našem življenju igra svetloba pomembno vlogo. Je veliko več kot le fizični vidik sončne svetlobe ali osvetljave domačih prostorov. Dobro vpliva tako na naše telo kot um. Če ima pametni dom ustrezno svetlobno temperaturo in svetilnost, potem nam ta svetloba daje energijo, izboljša naše počutje in stabilizira naš notranji ritem.

Pametni dom povsod v prostorih ne potrebuje enake svetlobe, zato je tu nekaj napotkov, kako je ustrezna svetloba lahko nujna osvetlitev ali del designa.

Moč svetlobe za pametni dom izbirajmo glede na velikost sobe in aktivnost v prostoru

Temperatura svetlobe se meri v Kelvinih. Bolj kot je svetloba rumenkasta, bolj je topla in bolj kot je bela, bolj je hladna. Današnja avtomatizacija doma s pametnimi svetili omogoča, da imamo toplo svetlobo v dnevnih sobah, spalnicah in prostorih, kjer se družimo. Medtem ko se hladna svetloba priporoča za delovne prostore in pisarne. V pametni dom se hladna svetloba umešča v domače pisarne, kuhinje in kopalnice.

Moč svetlobe oziroma svetilnost se meri v vatih, pri sodobnejših pametnih LED sijalkah in lučeh pa v lumnih. V številnih poslovalnicah, tudi v podjetju Bticino, vam bodo strokovnjaki za vaš pametni dom svetovali prave žarnice in sijalke. Moč svetlobe namreč izbirajte glede na velikost sobe in aktivnosti v prostoru. Načeloma za jedilnico, dnevno sobo in spalnico izberemo manjšo svetilnost oz. temnejšo osvetlitev, za kuhinjo, kopalnico in pisarno pa luči z večjo svetilnostjo.

  • Dnevna soba

Dnevna soba je zagotovo središče domačega življenja. Pametna inštalacija je v tem prostoru izjemnega pomena, saj svetlobni design nadgradi prostorski ambient. S številnimi scenariji, ki jih podjetje Comfort-el ponuja za pametni dom, bo vaše bivanje ne le udobno, ampak tudi varno in energetsko varčno.

Osnovno svetlobo si v dnevni sobi ustvarimo na stropu, saj se od tu svetloba najlepše razprši. V pametni dom lahko namestite tradicionalne lestence, vse bolj pa se pojavljajo lestenci na vrvicah ali s tračnimi sistemi. Med gledanjem televizije je priporočljiva zatemnjena svetloba, zato si takšne scenarije ustvarite s pomočjo pametnih stikal. Za branje in ročna dela posegajte po stoječih ali stenskih svetilkah, ki jih prav tako kot vse ostale upravljate preko klasičnih stikal, preko pametnega telefona ali glasovno.

  • Kuhinja

Gospodinje dobro vedo, kaj pomeni dobra osvetlitev v kuhinji. Med ustvarjalnimi trenutki med kuhanjem je slaba svetloba lahko izjemno moteča. Zato pred načrtovanjem kuhinje dobro razmislite, kje si želite največ svetlobe. Pametni dom s pametnimi stikali, glasovnimi ukazi ali le kliki na telefon omogoča takšno svetlobo, ki jo v določenem trenutku potrebujmo.

Za kuhinjo se priporočajo pametne LED diode, ki ne le varčujejo z energijo, temveč jim lahko spreminjamo tudi barvo svetlobnega toka. Pametni dom naj ima v kuhinji poleg centralne stropne luči nameščena še pametna svetila pod viseče omarice, ki dobro osvetlijo delovne površine. Svetlobo lahko spreminjate kadarkoli, tudi med delom. Če imate zaposlene roke, le spregovorite in svetlobni scenarij se bo spremenil.

  • Pisarna

Danes skoraj ne obstaja pametnih hiš, ki ne bi imele tudi svojih delovnih prostorov. Vanje najraje umeščamo hladno svetlobo, saj zagotavlja dobro in jasno osvetlitev. Pametni dom naj ima za vse računalniške navdušence neodsevno osvetlitev brez bleščanja nad pisalno mizo.

Osnovna osvetlitev je tudi tu stropna, a vsa ostala svetila namestite tam, kjer jih boste potrebovali. Izredno priročne so prenosne pametne luči, ki so univerzalne. Svetila med seboj lahko povežete ali pa upravljate vsako posebej preko aplikacije na mobilnem telefonu.

  • Kopalnica

Posebej pozorni moramo biti pred namestitvijo osvetlitve v kopalnici. Poseben design svetil lahko ta prostor naredi romantičen in prijeten, še posebno takrat, ko si zaželimo kopeli. Zasnova kopalnice za pametni dom mora nujno upoštevati stroge predpise, saj voda in elektrika zlahka ustvarita katastrofo.

Osnovno osvetlitev v kopalnici zagotovite s pametnimi stropnimi in stenskimi svetili. Ostalo dodatno razsvetljavo namestite okrog ogledal. Toda pazite, da imajo svetila, postavljena vsaj 60 cm od kadi ali tuša, stopnjo zaščite pred prahom in vlago vsaj 44, ostalim bolj oddaljenim pa zadostuje IP 23.

  • Spalnica

Pametni dom ima prostor, v katerem bi si želeli čim manj svetlobe; to je spalnica. Če v njej le spite, potem bo zadostovala centralna razsvetljava na stropu in svetilka na nočni omarici. Vse ostale pametne naprave v spalnici niso priporočljive, saj motijo spanec.

Naj vam pametni dom omogoči izklop in vklop luči neposredno iz postelje. To omogočajo pametni daljinski upravljalniki ali glasovni ukazi. Če so romantični trenutki v spalnici obarvani z razpršeno mehko svetlobo, je občutek prijetnejši, noč pa zanimivejša.

Kaj pa ambientalna svetloba v pametnem domu?

Če svojo službo opravljate doma, potem lahko ves pametni dom enostavno upravljate od tu. A le, če si namestite pametno inštalacijo in jo povežete s pametnimi napravami v hiši in zunaj nje. Pri nameščanju svetlobnih naprav poleg funkcionalnosti upoštevajte tudi ambientalno osvetlitev. Z njo bo pametni dom zasijal v vsej luči in poudaril umetniška dela ter arhitekturne posebnosti doma. Prepletanje pametnih svetlobnih učinkov v prostoru vzpostavi svetlobno ravnovesje in poskrbi za udobno počutje in dobro vzdušje.

Prijava

Ste pripravljeni da začnemo?

Naši strokovnjaki za pametno hišo so se pripravljeni lotiti vašega projekta. Kliknite spodnji gumb in rezervirajte termin v razstavnem salonu.

Rezervirajte termin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja