Vgradnja sistema pametnih inštalacij Bticino My Home_UP

Res je, da se pametne inštalacije ponašajo s številnim prednostmi, vendar se je potrebno ob tem zavedati, da na njihovo nemoteno delovanje vpliva predvsem izbira primernega sistema pametnih inštalacij in njegova strokovna vgradnja.

Ena od vse pogostejših uporabnikov pametnih inštalacij je tudi gospa Tatjana, ki se je odločila, da v svojem atrijskem stanovanju zamenja že vgrajeno pametno inštalacijo slovenskega proizvajalca Netic, ki se je izkazala za neprimerno.

Sistem pametnih inštalacij prevzame skrb za vaš dom, le če deluje brezhibno

72-letna gospa Tatjana je atrijsko stanovanje na Ledarski cesti v Ljubljani kupila leta 2012 in namesto, da bi ji pametne inštalacije v njenem novem domu poenostavile življenje, so se kmalu po vselitvi začele težave.

Izkazalo se je, da je obstoječi sistem pametnih inštalacij zakompliciran, gospa Tatjana pa se je morala ukvarjati z mnogimi težavami v delovanju sistema, večkratnih izpadih sistema in zakasnitve v njegovem delovanju. To pa še ni vse!

V stanovanju je izjemno slabo delovala tudi termoregulacija in ogrevanje s talno-električnimi konvektorji. Zaradi izbire cenenih tipal in neustrezne povezanosti sistema ogrevanja s pametno inštalacijo je bilo v stanovanju nemogoče natančno regulirati temperaturo, poraba energije pa je bila izjemno velika.

V celotnem sistemu pametnih inštalacij so se pojavljale tudi druge napake, ki so bile povezane z nepravilnim delovanjem luči, domofona, radiatorja v kopalnici, zapiranjem in odpiranjem okna, sodu pa je izbilo dno, ko se je pokvaril komunikator za upravljanje rolet. Tako so žaluzije sredi poletja ostale zaprte in se niso odzivale niti na tipkalo.

Po vseh težavah se je gospa Tatjana odločila, da pametno inštalacijo Netic zamenja.

Stanje stare inštalacijske vezave

Nova inštalacijska vezava

Izbira sistema Bticino MyHome_UP in podjetja Comfort-el

Po raziskovanju trga je gospa Tatjana sprejela odločitev za nakup sistema Btcino MyHome_UP, za vgradnjo pa izbrala podjetje Comfort-el, ki je v vgradnjo vključil renomiranega in izkušenega inštalaterja Tomaža Gregorčiča.

H končni odločitvi jo je prepričala spletna predstavitev sistema MyHome_UP, pametno inštalacijo pa je gospa Tatjana lahko celo preizkusila pri strankah, ki jo že več let lahko uporabljajo. Celoten sistem je gospa testirala tudi v salonu našega podjetja, ki ji je nudilo brezplačen ogled stanovanja in obstoječega ožičenja.

Podjetje Comfort-el je skupaj z Legrandom SLO in inštalaterjem pripravil projektni načrt in pri tem preučil obstoječe inštalacije. Gospe Tatjani smo na podlagi tega pripravili konkretno ponudbo za nabavo materiala skupaj z montažo in ji izstavili predračun v višini 3.900 EUR, skupaj z materialom in delom.

Vgradnja sistema Btcino MyHome_UP

Gospa Tatjana je bila v času vgradnje sistema MyHome_UP odsotna, za celotno vgradnjo in montažo pa so bili potrebni samo trije dnevi.

Najprej smo star sistem pametnih inštalacij popolnoma odstranili iz razdelilne omarice in uporabili že obstoječe UTP kable, po katerih je potekala povezljivost pametnih naprav že v predhodnem sistemu, ki ga je imela gospa Tatjana vgrajenega. V razdelilni omarici je bilo tako dovolj prostora za nove elemente (napajalnik, aktuatorji, scenarijski modul…), ki smo jih namestili na din letev.

Montaža je potekala gladko, saj je bilo gradbenih del zelo malo. Pametne inštalacije smo povezali z obstoječimi stikali in bremeni, pri čemer so bila vsa tipala vgrajena podometno. Zaradi tega gospe Tatjani ni bilo potrebno kupovati novih stikal, ampak smo uporabili obstoječe. Za dvigovanje rolet smo prav tako uporabili obstoječa stikala, s katerimi je mogoče upravljanje 6 žaluzij, vgrajenih pa je bilo tudi 7 pametnih stikal za upravljanje luči na daljavo.

Za čim bolj optimalne rezultate ogrevanja je bilo potrebno prestaviti nekaj termostatskih tipal, uspela pa nam je tudi povezava s talnim ogrevanjem, ki sedaj omogoča avtomatsko delovanje gretja ali pa na 3 različnih hitrosti. S krmiljenjem ogrevanja lahko sedaj gospa Tatjana uravnava 7 toplotnih con. To pa še ni vse.

Poleg tega smo vzpostavili še ogrevanje dodatnega radiatorja. S takšnim načinom delovanja bo celoten sistem ogrevanja deloval učinkoviteje, poraba energije bo manjša, delovanje tišje, celotno bivanje v stanovanju pa s tem veliko prijetnejše.

Na koncu je sledila še vgradnja zaslona na dotik, ki smo ga povezali z vsemi sistemi pametnih inštalacij. Zaslon na dotik bo gospe Tatjani omogočal enostavno upravljanje vseh sistemov in programiranje različnih scenarijev, ki jih lahko opravi kar sama brez pomoči elektroinštalaterja.

Nastavitev sistema pametnih inštalacij olajša upravljanje z vašim pametnim domom

Potem, ko je bila opravljena vgradnja pametnih inštalacij, je sledila njegova konfiguracija in zagon. Napreden server MyHome_UP sam pregleda vgrajene elemente, kot so aktuatorji za senčila in gretje, zaslon, stikala in tipala, ter jih sam razvrsti v skupine kot so ogrevanje, luči, žaluzije … Gospe Tatjani smo le nastavili pogoje in ostale scenarije, ki pa jih lahko kasneje zelo enostavno spreminja glede na lastne potrebe.

Zadnji korak pri celotni vgradnji pametnih inštalacij je bila še namestitev aplikacije MyHome_UP na mobilni telefon gospe Tatjane, vendar smo morali za to počakati na njen prihod domov. Pri tem je zelo pomemben podatek, da je aplikacija zelo preprosta za uporabo, saj je bilo Tatjani popolnoma vse jasno in logično zgolj po dveh minutah. Ob tem pa moramo poudariti, da gospa Tatjana ni napreden uporabnik mobilnih naprav.

Kaj pridobite z vgrajenim sistemom Bticino MyHome_UP

Gospa Tatjana je z vgradnjo sistema Bticino MyHome ogromno pridobila. Ne le, da se je znebila vseh težav s predhodnim sistemom pametnih inštalacij, ampak je izbrala sistem pametnih inštalacij, ki nudi 4 leta garancije na naprave in katerega ponudnik ima razširjeno mrežo po celem svetu. Tatjani in vsem drugim uporabnikom sistema je zato zagotovljena popolna tehnična podpora v okviru korporacije Legrand. V tem primeru ni nobenega strahu, da bi elemente pametnih inštalacij prenehali proizvajati, ampak so vedno na zalogi, zaradi česar lahko odpravimo morebitne okvare v 24 urah.

S tem pa zgodbe še ni konec…

Če se bo Tatjana kadar koli kasneje odločila za nadgradnjo sistema, lahko to stori, kadar želi. Sistem pametnih inštalacij Bticino MyHome_UP se lahko poveže s sistemi Alexa, Netatmo ali IOT (Internet of Things). Internet of Things je sinonim, s katerim se boste srečevali v prihodnosti. Vključuje vse naprave, ki jih dnevno uporabljate (hladilnik, pečico, pomivalni straj, pralni stroj,…) in katere boste v prihodnosti nadzorovali preko svojega mobilnega telefona.

Prijava

Ste pripravljeni da začnemo?

Naši strokovnjaki za pametno hišo so se pripravljeni lotiti vašega projekta. Kliknite spodnji gumb in rezervirajte termin v razstavnem salonu.

Rezervirajte termin

2 misli na “Vgradnja sistema pametnih inštalacij Bticino My Home_UP

  1. Pingback: Pametne inštalacije nekoč in danes - Comfort EL

  2. Pingback: Pametni dom Bticino MyHOME_Up - Comfort EL

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja